Intalnim in prezent situatii frecvente in care consumatorii, semnatari ai Contractelor de credit cu institutii bancare, aflati in imposibilitatea achitarii ratelor de credit, sunt executati pentru a doua oara de firmele recuperatoare de creante, pentru aceleasi debite care au facut obiectul unei executari silite anterioare sau chiar pentru debite prescrise.

Astfel de abuzuri intalnim atunci cand banca, parte in Contractul de credit initial, a declarat scadenta anticipata a creditului (pentru neachitarea la termen a ratelor de catre consumator), si a cesionat creanta catre o firma recuperatoare. Aceasta din urma demareaza procedura executarii silite a debitorului recuperand, sau nu, parte din debit. Ulterior, prima firma recuperatoare cesioneaza, la randul sau, creanta catre societati similare, putand urma un intreg sir de cesiuni succesive, debitorul nemaistiind, la un moment dat, care este creditorul sau actual.

Se intampla ca, dupa ani de zile, debitorul sa fie pus in situatia unei noi executari silite, demarate de aceasta data de unul dintre creditorii succesivi care a dobandit creanta, fara ca acesta sa mai faca vorbire despre executarea silita anterioara si de faptul recuperarii partiale a debitului.

Evident, intr-o astfel de situatie, debitorul va trebui sa conteste executarea abuziva prin intermediul procedurii “contestatiei la executare”, solicitand eventual si “suspendarea executarii silite”.

Atunci cand prima executare silita a incetat ca urmare a lipsei de bunuri urmaribile a debitorului sau a imposibilitatii de valorificare a unor astfel de bunuri,  se impunea formularea unei cereri de reluare a executării silite, înăuntrul termenului de prescripție a dreptului de a obține executarea silită.

Așa cum se menționează și în doctrină,”din punct de vedere procedural, reluarea executării silite nu presupune o nouă încuviințare a executării silite de către instanță, iar cererea de reluare trebuie formulată de creditor și adresată executorului judecătoresc”.

Or, contrar prevederilor legale, actualul creditor solicita, pentru a doua oara, incuviintarea executarii silite pentru un debit chiar mai mare decat cel ce mai facuse anterior obiectul primei incuviintari a executarii silite.

In consecinta, debitorul trebuie sa fie vigilent si sa-si exercite, in termen de 15 zile  de la primirea actelor de executare, dreptul de a contesta in instanta executarea silita abuziva.