Alegerea unui avocat
Există modalități diverse ce pot fi întreprinse de către o persoană atunci când este interesată să beneficieze de serviciile juridice ale unui avocat.
Pornind de la cele mai simple și ajungând la cele complexe, constatăm că niciun efort nu este prea mare pentru clienții ce vor să rezolve situația juridică pe care o traversează, în cel mai potrivit mod cu putință și în cel mai scurt timp.
A. Cum să găsești un avocat în Iași?
Începe prin a-ți întreba cunoscuții
Recomandările venite din partea cunoscuților, vizavi de persoana și activitatea unui avocat, constituie cel mai simplu și rapid instrument avut la dispoziție pentru găsirea unui avocat. Tot ce trebuie să faci este să întrebi oamenii din proximitatea ta dacă știu să-ți recomande un avocat cu care ei înșiși au colaborat sau dacă, la rândul lor, cunosc astfel de persoane. De avut în vedere că o astfel de modalitate, deși folositoare, nu reprezintă totuși un factor decisiv în alegea avocatului potrivit.
Navighează pe Internet
În ”era tehnologiei”, o modalitate facilă de identificare a unui avocat o constituie ”consultarea Internet-ului”.
Consultă Baroul de avocați
Aici vei găsi o listă completă cu avocații activi, cei suspendați din profesie și cei declarați incompatibili. Accesarea site-ului Baroului constituie o modalitate pusă la dispoziția celor interesați, în mod permanent.
B. Care sunt criteriile în funcție de care selectezi un avocat?
- Aptitudini (competență)
Alege un avocat care să fie specializat pe tipul de speță cu care te confrunți.
Cabinetul nostru colaborează cu colegii avocați specializați în Dreptul penal și în alte ramuri de Drept în care nu activăm, motiv pentru care avem posibilitatea să-i sfătuim pe clienții noștri în alegerea celei mai bune opțiuni.
- Disponibilitate
Disponibilitatea reprezintă un criteriu crucial în alegerea unui avocat. Dacă acesta nu poate fi contactat în mod facil atunci, în mod evident, lipsa comunicării poate fi un obstacol în relația client- avocat. Chiar dacă lipsa întâlnirilor dese și a apelurilor repetate nu constituie o dovadă că avocatul este dezinteresat de cazul prezentat, cu toate acestea este datoria sa să-și țină clientul la curent cu stadiul procedurii pe care o gestionează.
În aceeași ordine de idei, clientul trebuie să arate interes față de propria situație juridică, fără însă a abuza de timpul și resursele avocatului său.
- Atenție la prima întâlnire programată cu avocatul
Ar trebui să fie exclusă din start opțiunea alegerii unui avocat care să-ți garanteze, în avans, că totul va fi câștigat.
Alege un profesionist care te ascultă, care își face timp să analizeze situația prezentată, și care îți face propunerea de colaborare în vederea gestionării cazului prezentat.
- Empatie
C. Cum iei decizia contractării cu un anumit avocat?
În sistemul de drept român, reprezentarea părții de către un avocat nu este obligatorie, cu excepția anumitor cazuri reglementate.
Cu toate acestea, recomandăm contractarea serviciilor unui avocat pentru orice situație ce depășește competențele persoanei în cauză, oricât de simplă ar părea aceasta. De multe ori, aparențele înșeală.
Așadar, clientul are posibilitatea verificării pe site-ul Baroului dacă respectivul avocat este activ în profesie, ceea ce demonstrează că acesta întrunește condițiile legale pentru a-i reprezenta interesele juridice.
De asemenea, opțiunea verificării prezenței avocatului pe Internet, prin intermediul propriului website sau prin contribuțiile sale pe alte site-uri specializate din punct de vedere juridic, este una folositoare.
Preferabil este să selectezi avocatul care este specializat pe tipul de problemă cu care te confrunți. Aceasta este cu atât mai importantă, cu cât problema este una complexă.
Nu în ultimul rând, în alegerea unui avocat, va trebui să ții cont de lucrările scrise/publicate de acesta, de specializările pe care le-a urmat (absolvirea unei școli doctorale, implicarea activă în proiecte profesionale, sociale ș.a.), întrucât toate acestea constituie un plus în formarea sa personală și profesională.