Vă prezentam cazul clientei noastre, cea care a fost numită curator al sotului său, pentru o perioadă nedeterminată, printr-o hotarare pronuntata de Tribunalul Urbino, în Italia.

Întrucat prezenta situatie nu este inclusa printre cazurile în care astfel de hotărari sunt recunoscute de plin drept în România, am parcurs procedura de exequator.

Subliniem că exista un Tratat de asistență juridică încheiat cu Italia în 1972 si ratificat de România, prin Decretul nr. 288/11 mai 1973. Acest tratat se aplică pentru situațiile neacoperite de regulamentele europene, deci pentru instituirea unei tutele asupra majorului, cum este prezenta cauză.

În consecinţă, Tribunalul Neamt a constatat ca au fost îndeplinite condițiile art. 1096 Cpc, respectiv faptul că hotărârea menţionată este definitivă potrivit legii italiene, instanţa italiană a fost competentă să se pronunţe conform art. 13 din Tratatul mai sus menţionat şi, nu în ultimul rând, există reciprocitate în privinţa efectelor hotărârilor străine între România şi Italia, conform Tratatului menţionat.

Asadar, procedura parcursă a fost un succes, clienta având posibilitatea să se folosească de cele dispuse de instanța italiană și pe teritoriul României.