În perioada 25- 27 martie 2022, titulara Cabinetului nostru de avocat a participat la Cursul de formare „Pilotarea Mecanismelor de protecție a drepturilor persoanelor cu dizabilități instituționalizate”, organizat în cadrul proiectului „AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități”.

Proiectul este implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, și are ca obiectiv facilitarea accesului la justiție a persoanelor cu dizabilități intelectuale și/ sau cu probleme de sănătate mintală.

Scopul proiectului este de a îmbunătăți implementarea hotărârilor CEDO și a deciziilor Comitetului de Miniștri al COE ce vizează drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale private de libertate. Proiectul va contribui la dezvoltarea capacității actorilor relevanți de a clădi o justiție accesibilă și va pilota patru mecanisme de protecție. Accesul la justiție și gradul de implementare a prevederilor internaționale vor fi promovate printr-o campanie de advocacy prin formarea specialiștilor în domeniul sănătății mintale, și prin consilierea și reprezentarea persoanelor cu dizabilități în fața autorităților competente.

Mai multe informații despre proiect, accesati aici: https://www.crj.ro/pledoarie-pentru-demnitate/adaptjust/adaptjust-justitie-accesibila-pentru-persoane-cu-dizabilitati/

Pe parcursul zilelor de formare, atelierele au fost facilitate de experții în domeniu: Simona Florescu (avocat, Validity Foundation), Mugur Frățilă (psiholog clinician, Asociația TONAL), Georgiana Pascu (manager de program, Centrul de Resurse Juridice) și Manuela Pop (asistent social principal, The CareHub), de asemenea cu intervenții binevenite și extrem de utile ale auto-reprezentantei Elisabeta Moldovan (co-președinte, Asociația Ceva de Spus).

Cursul a reprezentat un pas important în demersurile de accesibilizare a justiției pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale private de libertate, demersuri absolut necesare pentru asigurarea unui mecanism de protecție efectiv pentru aceste persoane.

Mai multe informații despre curs, accesați aici: https://www.crj.ro/cursul-de-formare-pilotarea-mecanismelor-de-protectie-a-drepturilor-persoanelor-cu-dizabilitati-institutionalizate/